Status
Setiap yg berlaku,tak kira baik atau buruk,pasti ada hikmah yg tersembunyi yg kita tak tahu.

Saturday, 7 April 2012

Mahram..

Penulis : Cahaya Kesabaran Masa : 03:30 Comments : 0 Labels :


Mahram bererti yang diharamkan. Yang dimaksudkan dengan yang dihramkan disini ialah wanita yang diharamkan berkahwin dengan seorang lelaki. Perkataan ini berbeza dengan "muhrim" yang bererti orang yang berihram dalam ibadah haji.

Lelaki yang diharamkan berkahwin dengan wanita terbahagi kepada 2 iaitu haram muabbad (kekal) dan haram muaqqat (sementara). Haram muabbad terdiri daripada pertalian darah,susuan dan mushaharah.

Antara contoh haram muabbad bagi pertalian darah ialah ibu,anak,adik beradik,ibu saudara sebelah bapa,ibu saudara sebelah ibu,anak saudara yang lelaki dan anak saudara yang perempuan.
Antara contoh haram muabbad bagi susuan ialah ibu dan ayah susuan,saudara-saudara perempuan susuan (golongan seperti ini sama dengan golongan yang pertama iaitu secara nasab).
Antara contoh haram muabbad bagi mushaharah pula ialah ibu mentua,isteri bapa kamu(ibu tiri),menantu,anak perempuan isteri dari suami lain (rabaib).
Haram Muaqqat pula tertakluk kepada satu tempoh masa dan keadaan-keadaan tertentu.

Apabila keadaan berubah,hukum juga turut berubah. Mereka ialah adik ipar atau kakak ipar serta isteri bapa saudara.
Hukum berkaitan dengan haram muabbad ialah boleh bermusafir bersama mahramnya,boleh bersentuhan seperti berjabat tangan,auratnya ialah antara pusat hingga lutut bagi lelaki manakala wanita ialah sesuatu yang zahir seperti rambut,leher dan sebagainya. Diharamkan berkahwin sesama mahram.

Namun,bagi mahram muaqqat pula ialah hukum mereka sama seperti ajnabi,iaitu tidak boleh melihat aurat,tidak boleh bersentuhan dan tidak boleh bermusafir bersama. Cuma tidak boleh berkahwin selagi ikatan perkahwinan yang ada masih wujud...

No comments: